Lavt selvværd

Behandling af lavt selvværd

Oplever du at have lavt selvværd

Lavt selvværd viser sig ved at man ser sig selv som værende ikke noget værd, ikke interessant, dum, kan ingen ting osv., samt tanker om at de andre er meget bedre end mig. Man har ofte meget negative tanker om sig selv, hvilke er usande. Man har måske svært ved at tage imod ros eller positive kommentarer fra andre. Dette vil man bortforklare oftest med en undskyldning om, at det sagde de bare for at være søde… Man vil opleve sig selv som værende meget selvkritisk og ens indre kritiker vil være meget dominerende på forskellige områder. Med andre ord - selvtalen lyder som om, man skælder sig selv ud.  

Kontaktinfo

Kort om styrkelse af selvværd


Vi skal undersøge dine overbevisninger om dig selv. Hvordan kan det være, at du tænker sådan om dig selv? Måske du også tænker meget over, hvad andre tænker om dig. Vi skal have fokus på dine negative overbevisninger og nuancere disse. Dette vil give dig bedre selvværd, og du vil få større tiltro til dine egne evner og dig som menneske. Kan man bare gøre det? Ja, det kan man, men det kræver at din lyst til at undersøge dine negative overbevisningerog den negative selvtale. Vi finder ud af det sammen.  

Hvad påvirkes vores selvværd af? 


Vi lever i et samfund, hvor vi hele tiden skal ville mere, yde mere, ikke stille os tilfreds og så skal vi vigtigst af alt - være lykkelige. Vi kan have ønsker om at være en bestemt person eller tilhøre en bestemt gruppe og opnå en bestemt status. Vi bliver konstant bombarderet med informationer og billeder af perfekte mennesker og det perfekte liv. Hvis vi ikke er i stand til at indfri billedet af det perfekte liv, kan vi opleve os som en fiasko og blive utilfredse med os selv. Vi sammenligner os meget med andre, og føler at vi skal være ligeså dygtige eller interessante som dem, vi sammenligner os med. Derfor kan vi komme til at ligge under for et pres om at præstere, og det kan være svært at være i, at man er, den man er, og kun kan nå det man kan, eller ser ud som man ser ud.  

Selvkritik


Selvkritik er almen menneskeligt. Vi kan alle føle os utilstrækkelige eller underlegen andre og tror at andre ser ned på os. Det er ganske naturligt. Men hvis det fylder for meget i ens liv, dvs. hvis de kritiske tanker er meget tilstede i løbet af en dag, har det store konsekvenser for ens psykiske trivsel, da man vil opleve stor utilfredshed på mange områder i livet. Man vil ikke bakke sig selv op, hverken i forhold til de ting man gør eller følelsesmæssigt. I stedet kommer man til at skælde sig selv ud og derved nedgøre sig selv. Det er en ond spiral, og selvkritikken kan være meget skadelig og hæmmer vores mulighed for at trives og blive lykkelig, som man skal have hjælp til at komme ud af. Man kan også have tanker om andre, der kan irritere en – ofte er det ens samlever, som man ønsker ville opføre sig anderledes. 

Når vi er selvkritiske foregår der to tankestrømme i vores hjerne. Den ene drejer sig om, hvad man tror den anden tænker? Den anden tankestrøm handler om ens egen tanker om sig selv. 

Man har ofte tanker om et idealbillede af sig selv, fx som den der får motioneret og er slank, den der altid gør det rigtige og siger det rigtige osv. Vi har også et billede af den, vi absolut ikke vil være, den der fx spiser for meget, dummer sig og kommer til at sige pinlige ting til andre eller siger noget, der lyder uintelligent. Det kan komme til udtryk i selvbebrejdelser, angreb på andre eller man bliver helt opgivende. Dem der kommer hos mig siger ofte ”jeg er ikke god nok”, ”jeg er dum”, ”jeg burde have klaret mig bedre”, ”jeg gør altid noget forkert” ”jeg er svag”, ”jeg er grim” ”jeg kan ligeså godt lade være med at prøve, det går alligevel galt”. 

Vi kan ikke leve et liv uden at opleve skuffelser, fiasko og modgang. Men vi skal lære at håndtere den indre kritiske stemme, der viser vrede og skælder os selv ud. 

Årsager til lavt selvværd


Hvis man aldrig har fået positive følelser fra andre og positiv bekræftelse på at være god nok som man er, kan det skabe lavt selvværd. Man kan også stille alt for store krav til sig selv, og hvis de ikke indfries, bliver man vred og skuffet over sig selv. Derved bliver man utilfreds og bekræfter ikke sin egen indsats som værende noget særligt. Alt for mange mennesker stiller i dag alt for store krav til sig selv, og jeg møder til dagligt mange som har det sådan. Det er ærgerligt, men heldigvis kan vi ændre det. Mange der oplever stress, angst og depression har også lavt selvværd. Ja, stort set alle psykiske sygdomme vil påvirke selvværdet samt omvendt. Ved fx stress påvirkes selvværdet markant, da man ikke kan forstå, hvorfor man ikke kan det, man plejer at kunne. Det er meget frustrerende, at man kan ikke kende sig selv. Når vi arbejder med at få styr på stressen, vil det stærke selvværd du før havde komme tilbage. 

Styrkelse af lavt selvværd


Mange er bange for at ændre på deres selvkritik til noget mere positivt. Mange tænker, at hvis ikke jeg er selvkritisk, så vil jeg slet ikke præstere noget, ”så bliver jeg doven” – ”nej, jeg er nødt til at piske mig selv”, hvilket selvkritikken er så god til. Men det får man det ikke mentalt godt af, og man går konstant med en følelse af tvivl og utilfredshed. Når utilfredsheden opstår, vil man sige til sig selv –” helt ærlig, hvorfor er du ikke bare tilfreds?” ”Du har jo ikke noget at være utilfreds med?” ”Du har jo det, du gerne vil have” osv… Det er vigtigt at få fat på denne selvkritik, da den undergraver selvværdet. Vi skal med andre ord have fat på din evne til at give dig selv kærlighed, accept og medfølelse. 

Du skal møde dig selv på en ny måde, hvor du lærer at elske dig selv, acceptere den du er og trøster dig selv, når du har behov for det. Måske du tænker – ”det lyder mærkeligt, og det kan jeg da ikke finde ud af”. Jo, det kan du, og vi finder ud af det sammen. Vi skal se på dine gode egenskaber og tro mig – du har mange, mange flere end du selv er klar over. 
Husk – DU er et skønt menneske! 

Medlem af

MCT Institute logo

Anbefaling

 “Mit forløb hos Henriette har været enormt lærerigt og fyldt med forståelse og hjertevarme. Hun har givet mig en masse værktøjer til at få vendt negative tanker til positive, og selvom jeg var skeptisk fra start, og ikke troede på mig selv, så troede Henriette på mig hele vejen. Jeg står nu på den anden side, med en ro over mig selv som jeg ikke troede var muligt. Det smitter både af på mig selv, mine medmennesker, men vigtigst af alt, på mine børn og min mand. Jeg går nu rundt med en rygsæk fyldt med selvtillid og gåpåmod, fordi jeg har lært at kontrollere mine tanker og tro på mig selv igen. Jeg har altid følt mig afslappet hos Henriette, og hun fik hurtig min tillid under vores samtaler. At turde at åbne sig og være ærlig overfor et andet menneske, kræver meget. Det følte jeg hurtigt at jeg kunne her. Henriette er sød og har humor, hvilket bl.a. får en til at føle sig afslappet. Jeg har kun de bedste anbefalinger til Henriette.” 

Karina, 32 år

"Første gang jeg mødte Henriette mærkede jeg straks en varm velkomst. Hun var meget imødekommende, sød, smilende og har nem til latter. Jeg gik derfra med en god mavefornemmelse.
Noget Henriette formår er at få en til at føle sig godt tilpas, og jeg har følt at det var et trygt sted til både at græde at grine og vende alt fra stort til småt. Hun har hjulpet mig til at vende mange af mine negative tanker til noget positivt samt at få mig til at se tingene i et andet perspektiv. Det tager tid pludselig at skulle øve sig i, at tænke anderledes og bryde nogle af de vaner, man er så vant til at være i, men jeg har fået gode redskaber som ikke er krinklede, men brugbare i hverdagen og det tror jeg er alt afgørende for, at det er noget - man husker. 
Mit forløb hos Henriette er absolut noget af det bedste, jeg har gjort for mig selv længe".

Christina, 34 år

Har du spørgsmål eller brug for mere info, så er du meget velkommen til at kontakte mig i dag enten på mail: terapi@semay.dk eller tlf: 26 86 47 10 
for uforpligtende samtale, således du får en fornemmelse af, 
hvorledes jeg kan hjælpe dig. 

Ønsker du at booke en tid eller har du andre spørgsmål? 


Contact Us

Share by: