Søvnløshed

Søvnløshed

Oplever du søvnløshed?

Mange danskere lider af søvnløshed. Ifølge den nationale sundhedsprofil fra Sundhedsstyrelsen (2018) har 13,6 % af befolkningen søvnproblemer. For lidt søvn kan give både fysiske og psykiske udfordringer, da der er en sammenhæng mellem for lidt søvn og overvægt, diabetes, hjerteproblemer samt angst, depression og stress. Derfor er det vigtigt, at vi har en god søvnrytme.

Kontaktinfo

Symptomer på søvnløshed


Hvis man lider af søvnløshed, har man svært ved at falde i søvn eller sove igennem en hel nat eller også  vågner man meget tidligt om morgenen. Hvis dette har stået på i længere tid, vil man opleve øget træthed om dagen, mere trist, koncentrations- og hukommelsesbesvær og hovedpine. 

Behandling af søvnløshed


Det første der tages fat på er en god søvnhygiejne og måske søvnrestriktion. Dvs. struktur på sengetid, stimulanser før sengetid osv. Det betyder nogle helt konkrete rutiner, der skal følges. Dernæst arbejder vi på det mentale plan i forhold til det, man betegner tillært søvnløshed. Dvs. man bekymrer sig om, at man ikke kan sove, hvilket gør det svært at falde i søvn. Nogle gange er det nok med fokus på søvnhygiejnen, og andre gange fylder den tillærte søvnløshed for meget, og derved retter vi fokus mod det. 

Samtaler om søvnløshed tilbydes også online. 

Hvad sker der, når vi sover for lidt?  


Hvis man ikke får nok søvn, bliver hjernen påvirket, hvilket har betydning for de helende processer der sker, mens vi sover. Man vil også have lettere ved at blive ked af det eller vred. Vi kender vist alle til, at vores ”lunte” kan være kortere, når vi er trætte. Man bliver også langsommere og har sværere ved at holde fokus på en opgave, hvis man lider af søvnmangel. Derudover viser forskning, at vi mister evnen til selvindsigt, når vi ikke får nok søvn. Med andre ord mister man evnen til at vurdere, hvor godt man selv fungerer. Det betyder, at man ikke har nogen fornemmelse af, hvad søvnmanglen har af betydning for ens eget velbefindende. Ved søvnmangel har man også tendens til at blive lettere syg, da immunsystemet ikke får mulighed for at blive genopbygget. Det samme gælder for genopbygningen af dine muskler og din puls samt blodtrykket vil stige.
  
Hvis du begynder at sove mere, vil din hjerne begynde at fungere bedre. Dvs. din reaktionsevne, din evne til at løse opgaver og koncentrationsevne forbedres. Din krop vil i det hele taget have det bedre, og du vil have mere modstandskraft over for sygdomme. Derudover vil dit humør og dit generelle velbefindende være bedre. Der er altså mange gode grunde til at sove. Ifølge undersøgelser skal man have mellem 6-9 timers søvn om natten, for at hjernen har den bedst mulige hjernekapacitet.   

Hvorfor kan jeg ikke sove? 


Der er flere faktorer, der spiller ind i forhold til søvnløshed. Det er kompliceret, og det der gør det svært for den ene, gør det nødvendigvis ikke svært for den anden. Der er dog generelle faktorer, som vil påvirke alles søvn: 

  • Fx hvis vores hjerne (krybdyrhjerne) registrerer, at der er fare, vil den holde dig vågen, således du kan få løst problemet. Vi er designet til at overleve, og det er i det øjeblik meget vigtigere end at sove. Derfor gør hjernen blot sit arbejde, og giver dig mulighed for at løse de udfordringer, du har. Derfor vil man fx have svært ved at sove, når man er stresset. En stresset hjerne vil hele tiden have fokus på at løse næste opgave, og derved skabes der problemer med at sove. 

  • Motivation for at holde dig vågen er også en vigtig faktor i forhold til søvnløshed. I vores hjerne findes der et område, hvor vores belønningssystem er placeret, og hvor der udskilles dopamin. Dette system lærer os om, hvad der udløser belønning, og derved påvirkes vores motivation i en bestemt retning. Derfor kan vi blive afhængige af fx stoffer, cigaretter, skrabelodder, computerspil og telefon. De fleste af os kender til, at man mærker trætheden, men man vil hellere lige se et afsnit mere af sin yndlingsserie eller spille sit yndlingsspil på telefonen, og derved udsætter man søvnen. 

Gode råd om søvn 


  • Det er vigtigt, at vi ikke forventer, at vi har en perfekt søvn hver nat. Det er ganske normalt at vågne om natten, enten fordi man hører en lyd, eller hvis man skal på toilettet. 
  • Derudover er det vigtigt, at du ikke ligger og bliver sur og irriteret, såfremt du ikke kan sove. Når vores følelser bliver for aktiveret, er det meget svært at falde i søvn, og du vil ligge og vende og dreje dig i irritation. 
  • Skriv dagbog om dine søvnvaner, således du finder frem til, hvor dine udfordringer er. 
  • Tøm hjernen for tanker inden du skal sove. Hvis du oplever tankemylder, kan du ikke falde i søvn, hvilket er et stort problem for mange. 
  • Undgå for meget koffein inden du skal sove. Det er ikke alle, som får deres nattesøvn ødelagt af for meget koffein. Men hvis du er en af dem, som bliver påvirket af det, skal du lade være med at drikke fx kaffe eller cola om aftenen.
  • Undgå for meget alkohol, da det forringer din søvnkvalitet. Alkohol virker sløvende og føles godt at falde i søvn på. Men ifølge søvnforskerne vil alkohol skabe en urolig søvn pga. nedbrydningen af alkohol i leveren. 
  • Undgå for meget lys om aftenen før du skal sove. Vores naturlige søvnrytme er styret af det naturlige lys fra solen. Derfor kan vi blive påvirket af fjernsyn, computer og telefoner. Såfremt du har tendens til at blive påvirket af det blå lys fra skærme, vil det være en god ide at benytte filter mod lyset. 
  • Indretning af soveværelset er også en vigtig faktor. Dvs. i forhold til at se fjernsyn i soveværelset, hvor mørkt der er samt temperaturen i rummet. Da vi er forskellige i forhold til påvirkning af disse faktorer, er der heller ikke noget entydigt svar på, hvad der er bedst for dig. 

Hvorfor vælge behandling af søvnløshed ved SEMAY? 


Som beskrevet under gode råd om søvn er der mange faktorer, der har betydning for søvnbesvær. Derfor er det vigtigt, at vi finder frem til de faktorer, som har betydning for, at din søvn bliver god. Stabile søvnvaner skaber bedre søvn. Hvorvidt man må tage en middagslur eller ej og hvor længe, er der mange delte meninger om. Hvorvidt det er en god ide for dig eller ej, er noget vi sammen kan undersøge. Søvnforskerne er dog enige om, at det der forstyrrer vores søvn allermest er stress. Dvs. alle typer af stress som påvirker vores hjerne, og dermed holder den vågen. Det er ikke sikkert, at du føler dig stresset, men der kan være faktorer, som du ikke selv er klar over, der påvirker din evne til at falde i søvn. Dette skal vi have undersøgt, og du vil hurtigt opleve en tydelig forbedring af din søvn og dermed føle dig mere frisk i løbet af dagen.  

Medlem af

MCT Institute logo

Anbefalinger


Jeg kan varmt anbefalde Henriette. Hun har fået min søvn tilbage og frygten for at søvnløse nætter er fortid. Ud over at Henriette er yderst proffesionel og går op i sit fag, så er hun også et varmt menneske som omfavner en og får en til at føle sig velkommen. Ingen tanker er forkerte og hun hjælper med at få fjernet sine egne skabte barrierer. Det har alt i alt været et super behageligt forløb hvor søvnen er vendt tilbage. Uden det overskud jeg har fået, ville min hverdag ikke kunne fungere. Så jeg er evigt taknemlig.

Patrick 33 år, IT ingeniør ved LEGO

Har du spørgsmål eller brug for mere info, så er du meget velkommen til at kontakte mig i dag enten på mail: terapi@semay.dk eller tlf: 26 86 47 10 
for uforpligtende samtale, således du får en fornemmelse af, 
hvorledes jeg kan hjælpe dig. 

Ønsker du at booke en tid eller har du andre spørgsmål? 


Contact Us

Share by: